dimarts, 26 de febrer del 2008

Racisme i violència

Aprofitant avui que a classe hem fet un debat que tractava entre altres coses de la desigualtat, voldria avançar-me al mes de març que s'apropa. Un mes en el que les Nacions Unides celebren dies com la Setmana de solidaritat amb els pobles que lluiten contra el racisme i la discriminació racial. El racisme, per degràcia, va molts cops acompanyat de la violència. És sobre això que vull escriure, sobre racisme i violència.
Avui, però, m'agradaria deixar parlar d'aquest tema a una persona que ja fa uns anys va fer un discurs amb el que em sento completament identificat. He adaptat alguna coseta perquè sigui més fàcil d'entendre. Qui tingui una mica de temps, li aconsello que intenti llegir-lo perquè val la pena. Comença així:

Avui no és un dia per a fer política. Vull aprofitar aquest acte, l'únic d'avui, per parlar-vos breument de l'amenaça de violència irracional al món, que torna a esquitxar el nostre país i les vides de tots nosaltres. No afecta a una sola raça. Les victimes de la violència són negres i blanques, riques i pobres, joves i grans, famoses i desconegudes. Són, per damunt de tot, éssers humans que altres éssers humans estimaven i necessitaven.
Ningú, visqui on visqui, es dediqui al que es dediqui, pot saber qui serà el següent en patir per un acte irracional de vessament de sang. Sigui com sigui, es repeteix una i altre vegada al nostre país.
Per què? Que ha aconseguit sempre la violència? Que ha generat sempre?
Sempre que una persona posa fi a la vida d'una altre innecessàriament, ja sigui en nom de la llei o infrintgint-la, ja sigui un home sol o una banda, a sang freda o amb ira, en un atac de violència o en resposta a la violència...
Sempre que s'ensorra una vida que un altre home a construït, amb penes i treballs per ell i els seus fills, sempre que actuem així, tot el país es degrada.
I, tot i així, tolerem un nivell creixent de violència, que no té en comte la condició humana que compartim i la condició de civilitzats que ens atorguem.
Massa sovint aplaudim l'arrogància, la fatxenderia i els que s'imposen amb la violència.
Massa sovint excusem els que estan disposats a construir la seva vida sobre els somnis destrossats d'altres éssers humans.
Però una cosa és clara! La violència genera més violència, la repressió genera venjança. I davant d'això, només una purificació de tota la societat podria arrencar aquest mal dels nostres cors.

Quan ensenyes a un home a odiar i témer el seu germà...Quan li ensenyes que és inferior pel seu color, les seves creences o els seus principis... Quan li ensenyes que els que són diferents t'amenacen la llibertat, la feina, la llar, la família... Llavors li estàs ensenyant també a enfrontar-se amb els altres, no com a conciutadans, sino com a enemics, que no s'han d'ajudar, sino conquerir. Que s'han de subjugar i dominar.
I al final ens acostumem a mirar els nostres germans com a extranys. Uns extranys amb qui compartim una ciutat, però no una societat. Uns homes vinculats a nosaltres per un espai comú, però no per un esforç comú.
Aprenem a compartir només una por comuna, només un desig comú d'allunyar-nos els uns dels altres. Només un impuls comú de resoldre el desacord amb la força.
La nostra vida en aquest planeta és massa curta. La feina que hem de fer és massa gran per permetre que aquesta tendència continuï prosperant en aquest país nostre.
No ho podem impedir amb un programa, ni amb una resolució, però potser podem recordar encara que només sigui per un moment, que els que viuen amb nosaltres són germans nostres, i que hi compartim el mateix instant breu de vida. Que busquen, com nosaltres, l'oportunitat de tenir una vida feliç i amb sentit, i d'obtenir el màxim grau de satisfacció i de realització personal.
Segurament, d'aquest vincle d'uns fins comuns en podem aprendre alguna cosa. Segur que podrem aprendre, si més no, a mirar els que tenim al voltant com a semblants. I segur que podem començar a esforçar-nos una mica més a curar-nos mutuament les ferides i tornar a ser germans i germanes de debó.

2 comentaris:

Carles Cabanillas ha dit...

Llàstima que encara alguns polítics incitin, directa o indirectament, al racisme... ja sigui des de partits petits com Plataforma per Catalunya i el senyor Anglada, fins als grans, com Convergència i Unió i el senyor Duran!

Oriol V-B C ha dit...

Carles, amic, és absurd comparar al Sr. Duran amb el Sr. Anglada i és bastant absurd dir que el Sr. Duran incita el racisme. Els dos sabem que no és així. La immigració és un tema tabú i cada vegada que se'n parla els partits d'esquerres han de sortir amb el racisme, no és just.