divendres, 16 de maig del 2008

Lliures de la por


'' No és el poder el que corromp sinó la por. La por a perdre el poder corromp als que el tenen. Aquesta por de l'abús del poder corromp també als que viuen sota el seu jou.''

Avui per primer cop, la Junta Militar birmana ha admès 77378 víctimes mortals per l'huracà Nargis. Han passat dues setmanes des del desastre i el govern segueix acceptant l'ajuda internacional a comptagotes. Es que potser tenen por els militars birmans que a canvi de l'ajuda es demani una mica de llibertat? Tenen por de que la cadira tremoli?
D'això mateix s'ha ocupat la Junta, de conservar les cadires. Fa uns dies es va aprovar la Constitució que farà que al 2010 es convoquin eleccions a Birmània després d'anys i anys de dictadura. Ara bé, es tracta d'una Constitució en la que no ha participat cap partit de l'oposició. Vaja, una operació de maquillatje dels militars per perpetuar-se en el poder, ja que el text els dona més poder i capacitat d'aturar qualsevol llei del Parlament que no els faci el pes.

De mentre, la gran líder opositora i demòcrata Aung San Suu Kyi segueix tancada al seu domicili des del 1990. Aviat farà 62 anys i els disset últims sense poder sortir de casa. El delicte és haver guanyat unes eleccions per majoria absoluta( 89% ) l'any 1989 i que la Junta Militar no va acceptar.
Per acabar m'agradaria dedicar una cita d'Aung San Suu Kyi per aquells que en les últimes eleccions van utilitzar la política de la por contra l'oposició: '' Qui cregui que l'oposició és perillosa no comprén en absolut els conceptes bàsics de la democràcia. Qui utilitza la por contra l'oposició atempta contra el mateix fonament de la democràcia''.

El preu de la llibertat mai ha sigut baix, però a Birmània és particularment alt.

1 comentari:

Carles Cabanillas ha dit...

Quina sorpresa, Arnau! Veig que has tornat a la blocosfera...

M'agrada molt la cita de Sang Suu Ki... La gent que aquí mata per defensar les seves idees polítiques hauria de reflexionar amb casos com el de Birmània, on la via democràtica per a defensar una ideologia no existeix, i fins i tot utilitzen una gran catàstrofe per afiançar el seu poder i els seus interessos, negant al poble una ajuda més que necessària per evitar l'entrada d'actors internacionals.